De herfst is in volle gang en dat betekent ook dat het tijd is om je tuin klaar te maken voor de winter. Hoewel de temperaturen dalen en de dagen korter worden, is het juist nu het moment om je tuin wat extra aandacht te geven. Zo zorg je ervoor dat alles er volgend voorjaar weer fris en fruitig bijstaat.
First things first: snoeien
Een van de eerste dingen die je best aanpakt in je tuin is alle bomen en struiken snoeien. Zo zorg je ervoor dat je planten gezond blijven en dat er voldoende ruimte is voor nieuwe groei in de lente. Vooral de bladeren van je struiken en bomen kunnen voor problemen zorgen wanneer ze in grote hoeveelheden op je gazon blijven liggen. Ze blokkeren namelijk het licht en dat kan leiden tot schimmelvorming. Een tip? Gebruik altijd een goede heggeschaar om de takken van je struiken mooi bij te knippen. Let er wel op dat je niet te enthousiast snoeit, want je wil de planten niet te veel beschadigen vlak voor de kou toeslaat. Het is vooral belangrijk om dode of zieke takken weg te halen, zodat je planten sterker de winter ingaan.
Gazon winterklaar maken
Ook de gazon kan wel wat extra aandacht gebruiken voordat het onder een laagje sneeuw of vorst verdwijnt. Verwijder eerst de bladeren en takken die op je grasveld liggen. Een bladblazer kan hierbij erg handig zijn, maar een hark doet ook prima zijn werk. Verwijder ook al het organisch afval zodat je gras genoeg licht en lucht krijgt om te blijven ademen. Voor de mensen die een robotmaaier gebruiken, is het slim om deze nog een laatste keer over het gazon te laten rijden voordat de temperatuur te ver daalt. Kort gras is beter bestand tegen de winterkou, maar maai het niet te kort. Een lengte van ongeveer 5 cm is ideaal. Vergeet ook niet om na de laatste maaibeurt je robotmaaier schoon te maken en op te bergen voor de winter. Zo voorkom je schade aan de messen en de elektronica.
Bescherm je kwetsbare planten
Niet alle planten zijn even winterhard. Sommige planten kunnen slecht tegen de kou en hebben extra bescherming nodig. Denk hierbij aan mediterrane planten zoals olijfbomen, vijgenbomen of citrusboompjes. Deze kun je het beste naar binnen verplaatsen als ze in potten staan. Als dat niet mogelijk is, kun je ze buiten inpakken met vliesdoek of jute om ze te beschermen tegen de vorst.
Voorbereiden op vorst
Naast het beschermen van je planten, is het ook belangrijk om je tuinmeubels en tuingereedschap op te bergen voordat de vorst toeslaat. Houten meubels kunnen bijvoorbeeld flink lijden onder de kou en het vocht. Zet ze op een droge plek, zoals in een schuur of garage. Als je geen ruimte hebt om ze op te bergen, kun je ze ook afdekken met een waterdichte hoes.
Vergeet ook niet je tuinslang leeg te laten lopen en op te bergen. Als er water in blijft zitten, kan dit bevriezen en ervoor zorgen dat je slang barst. Dit geldt ook voor je buitenkranen: sluit ze af en zorg dat er geen water in de leidingen achterblijft.
Planten en bollen voor volgend voorjaar
Hoewel je de tuin aan het voorbereiden bent op de winter, kun je ook alvast vooruitkijken naar het voorjaar. Dit is namelijk hét moment om bloembollen te planten. Denk aan tulpen, narcissen en krokussen. Deze bollen hebben een koude periode nodig om in het voorjaar te kunnen bloeien, dus plant ze nu in de grond zodat je volgend jaar kunt genieten van een kleurrijke tuin.